Accés al contingut Accés al menú de la secció
E-Joventut  > Com fer front al despoblament ...
 
Dimarts, 08 de gener de 2019

Com fer front al despoblament als territoris rurals desperta un gran interès a la jornada “Repoblem el territori”

És possible que el món rural guanyi població? Existeix la possibilitat d’establir una estratègia conjunta publico-privada? Quines respostes hi poden donar els municipis petits? Els equips de govern dels municipis rurals tenen les competències necessàries per revertir la pèrdua poblacional? Aquestes són algunes de les preguntes que es van fer els participants a la jornada “Repoblem el territori” el passat 23 de novembre. A partir de dades objectives i del coneixement de bones pràctiques, es van fer propostes concretes.


Cartell de la jornada Repoblem el territori

D’entre les idees que van sorgir, destaquen la necessitat de retenir i captar talent jove, de destinar ajuts europeus a la instal·lació de joves no agraris a les zones rurals i de potenciar l’escola com un motor clau per a la dinamització social dels pobles rurals, entre d’altres que podeu consultar en aquest document.

A més a més, es van poder conèixer tres casos pràctics. El del municipi pirinenc d’Alzen (França) que se centra en potenciar el producte local i ecològic, en el sector agroalimentari, el turisme sostenible, les energies renovables i l’economia social i solidària. Juntament amb una política pública d’habitatge i altres accions. També la proposta al Berguedà on set municipis han mancomunat l’aprofitament forestal sostenible, centrat en la biomassa, per generar oportunitats de treball. Finalment, a La Granadella han mantingut la població basant el seu projecte en l’oli d’oliva extra verge, acompanyant la iniciativa d’altres mesures en habitatge, emprenedoria i serveis a les famílies nouvingudes.

Durant la jornada també van dur a terme tres tallers per plantejar iniciatives vinculats a l’àmbit sociocultural, a l’àmbit econòmic i a l’àmbit de territori i natura. També trobareu les propostes i les idees dels tallers amb mateix document.