Accés al contingut Accés al menú de la secció
E-Joventut  > Sobre E-Joventut  > Butlletí
 

Últim butlletí publicat

 
 • Núm. 62 - setembre de 2017 (14.09.2017)

  Trobada Nacional de Joventut 2017. Pla d’actuació territorial de joventut 2017-2020

  En el marc del procés de construcció del Pla d’actuació territorial de joventut (PATJ 2017-2020), la Direcció General de Joventut ha organitzat els dies 30 de juny i 1 de juliol a la Universitat Autònoma de Barcelona la Trobada Nacional de Joventut 2017, convidant a tots i totes les professionals de joventut i responsables polítics del món local. En aquest butlletí es fa un recull dels materials utilitzats durant la Trobada i els sorgits del procés fet fins al moment per elaborar el PATJ 2017-2020, en especial dels resultats dels espais de treball monogràfic realitzats a la primavera i del procés d’impuls de la Xarxa Nacional d'Emancipació Juvenil (XNEJ). El butlletí també inclou l’storify #TrobadaJoventut2017 i un vídeo resum dels diferents moments de la Trobada.


Butlletins anteriors

A continuació teniu disponibles els darrers butlletins de l'E-Joventut de 2016
 
 • Núm. 61 - juny de 2017 (21.06.2017)

  L'accés de les persones joves a l'habitatge

  Les dificultats de les persones joves per accedir a l’habitatge i poder emancipar-se domiciliarment són molt grans, degut a la situació del mercat immobiliari i  laboral. Les polítiques públiques en l’àmbit de l’habitatge i joventut, a més, no tenen gaire incidència a l’hora de millorar la taxa d’emancipació i queda molt camí per recórrer en aquest sentit. Aquest butlletí presenta una sèrie de recursos sobre la temàtica de l’habitatge i joventut que poden ser útil per conèixer alternatives d’intervenció en aquest àmbit. El butlletí conté un interessant article del CNJC al voltant dels models alternatius d’accés i de tinença de l’habitatge.

 • Núm. 60 - abril de 2017 (18.04.2017)

  Orientació acadèmica

  Com cada any en aquestes dates, es multipliquen els salons de l’ensenyament, les fires de l’estudiant i altres esdeveniments centrats en la informació i l’orientació acadèmica, i els serveis juvenils que hi ha al territori registren un increment de consultes sobre aquest tema. Per això, un any més, us oferim un recull de recursos i materials per facilitar la tasca dels i les professionals que es dediquen a l’orientació educativa.

 • Núm. 59 - febrer de 2017 (14.02.2017)

  Reptes i oportunitats de l'emigració juvenil

  Aquest nou butlletí de l'E-Joventut està dedicat al fenomen de l’emigració juvenil i incorpora diversos recursos que han d’ajudar a garantir l’atenció als i les joves en les diverses fases dels processos migratoris. Bona part del que s’hi recull està directament relacionat amb els continguts i les reflexions de la 19a edició del Fòrum d’Estudis sobre la Joventut, celebrat a Lleida el 24 i el 25 de novembre de 2016, amb el títol "Joves emigrants: costos i oportunitats socials". 

 • Núm. 58 - desembre de 2016 (21.12.2016)

  El foment de la participació cultural de les persones joves

  La participació de les persones joves en la cultura és un dels reptes més treballats des de les polítiques de joventut en l’àmbit local, formant part de la seva pràctica freqüent. La publicació La participació cultural de la joventut catalana 2001-2015 i els diferents continguts de la jornada “Repensar la cultura. Com afavorir la participació cultural de les persones joves” aporten moltes dades i coneixements que poden orientar aquestes polítiques juvenils. En aquest butlletí us presentem els materials relacionats amb aquesta jornada, a més d’un recull de recursos per fomentar l’accés dels i les joves a la cultura.

 • Núm. 57 - novembre de 2016 (14.11.2016)

  La reducció de la bretxa digital entre les persones joves

  Reduir la bretxa digital entre els diferents col·lectius i aprofundir en l'educació mediàtica per millorar l’ús i el significat de les TIC entre els i les joves va ser una de les temàtiques de la jornada "TIC i joves. Reptes per a la inclusió” que va tenir lloc el passat 6 d’octubre. En aquest butlletí us presentem alguns dels materials de la jornada i, a més a més, altres recursos significatius per treballar aquesta temàtica. També s’inclou un article sobre l’alfabetització digital que han elaborat professionals de Torre Barrina. Centre Municipal de Creació Multimèdia de l’Hospitalet de Llobregat.

 • Núm. 56 - setembre de 2016 (21.09.2016)

  Estratègies per a la millora educativa. Fracàs escolar, abandonament escolar prematur i retorn al sistema educatiu

  En aquest butlletí trobareu els recursos sobre fracàs escolar, abandonament escolar prematur i retorn al sistema educatiu que apareixen a la Guia d’Estratègies de Millora Educativa. Aprofitem el butlletí per presentar-vos aquesta Guia que és una eina d’orientació i de suport adreçada a aquells professionals de joventut que impulsen actuacions per incidir en la trajectòria educativa dels joves i les joves.

 • Núm. 55 - juny de 2016 (16.06.2016)

  La prevenció del consum de drogues entre joves

  La prevenció del consum de drogues és un àmbit d’intervenció molt usual en les polítiques de joventut. Per una banda, és un tema que preocupa socialment ja que afecta la imatge que la societat té de la joventut, influeix en les seves trajectòries vitals i té efectes en la salut. Per altra banda, els i les professionals estan molt avesats en dissenyar i implementar actuacions de prevenció, ja sigui a través d’actuacions concretes o de plans integrals de drogodependències, i són un referent a qui els joves es poden adreçar en cas de dubtes. En aquest butlletí us oferim un recull de recursos que orienten la intervenció complexa en la prevenció del consum de drogues en el col·lectiu juvenil.

 • Núm. 54 - abril de 2016 (26.04.2016)

  L'Aprenentatge Servei
  L’Aprenentatge Servei (APS) és una metodologia educativa que vincula la formació curricular amb el servei a la comunitat, combinant el procés d'aprenentatge amb la implicació i el treball sobre l'entorn. Aquesta metodologia és molt idònia per a les polítiques de joventut, ja que permet coordinar-se amb agents clau en l’educació de les persones joves per assolir objectius educatius i socials compartits. En aquest butlletí trobareu una selecció dels principals recursos per introduir-vos-hi.

 • Núm. 53 - març de 2016 (23.03.2016)

  Coneixement de la realitat juvenil
  Aquest butlletí està dedicat a conèixer la situació i les necessitats dels joves del territori i com es configuren les problemàtiques que els afecten. Us oferim una sèrie de recursos que poden ser útils per aproximar-se a la realitat juvenil. També hi trobareu informacions d'actualitat i l'agenda amb les principals accions formatives del mes d'abril.

 • Núm. 52 - febrer de 2016 (15.02.2016)

  Joves i nova ruralitat
  Les persones joves estan aplicant una forma diferent de relacionar-se amb l’entorn rural que introdueix un canvi de paradigma en la ruralitat. La situació de crisi laboral juvenil i els canvis tecnològics i socials que s’estan produint darrerament són elements que expliquen que els i les joves del medi rural i els que s’hi instal·len de nou estiguin començant a fer coses diferents que tenen incidència en el desenvolupament del medi rural. El XVII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut de Lleida de 2015 va tractar aquesta temàtica i en aquest butlletí recollim els materials generats durant el Fòrum i altres recursos vinculats al món rural.